Forord:
Hæren har de fem siste årene i dette århundrede vært gjenstand for dramatiske endringer.
Endringene har totalt ført til at landforsvarets enheter ikke lenger er synlige og forståelige slik de var i det ganske land. Hærens og Heimevernets kontakter til distriktene fra hvilke rekrutteringen til de mange avdelinger kom, er rasert, langt på veg også den alminnelige verneplikt.
I 2002 ble ingeniørvåpenets siste rulleførende enhet, Ingeniørregimentet, nedlagt. Regimentet var siden 1995 slått sammen med Ingeniørinspektøren til ingeniørvåpenets utdannelses- og kompetansesenter med standkvarter på Hvalsmoen, og hadde siden ansvaret for rulleføring av alt vernepliktig befal i våpnet. Med virkning fra 1. januar2003 ble ingeniørregimentet og kompetansesenteret nedlagt. Den grunnleggende befalsutdannelse , samt skolevirksomheten: Ingeniørvåpnets grunnlag for våpnets fremtidige utvikling, ble overført til Hærens kampvåpen, Rena. Hærens Ingeniørtekniske utdannelse i våpnet, ble overført til krigsskolen.
Avslutningen ble markert 17. desember 2002. Da hadde Ingeniørvåpnet som selvstendig våpengren i Hæren virket i 114 år.
Etter en avviklingsperiode ble avskjeden med Hvalsmoen markert med åpen leir 11. juni 2004. Leirflagget ble firt 9. juli s.å., noe som også markerte at hvalsmoen ikke lenger ville være militær ekserserplass for Hæren.
Ingeniørvåpenets modellkammer viser materiell og gjenstander brukt av ingeniøravdelinger siden 1888, materiell som er blitt utfaset og erstattet av nytt materiell til våpenets oppsetninger.
Les mer
Boken er en historisk billedkavalkade over Ingeniørvåpnets modellkammer på Hvalsmoen med fotos av blant annet ABC-vernemateriell, sprengnings- og minemateriell, Ingeniørkompanienes troppsmateriell, bro- og oversettingsmateriell, arbeidsmaskiner og utstyr, og kjøretøyer.
Les mer
Produktdetaljer
ISBN
9788241904080
Publisert
2005
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Vigmostad Bjørke
Serie
Vekt
471 gr
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
Innbundet
Antall sider
83
Sjanger
Faglitteratur