Hvordan er det å komme som flyktning til Norge? Hvordan ser en innvandrerkvinne seg selv i møte med det norske? Jeg er Mariam forteller om afghanske Mariam Rasoulis vei til frihet og viser oss et liv i, men samtidig på siden av, det norske samfunnet.
«Noen av kvinnene i mitt miljø sier: Hvorfor skryter du av dette, min historie er minst like ille! Det er sånn livet er, såpass må vi tåle. Vi skal ikke klage.»
Jeg er Mariam gir stemme til en gruppe i samfunnet vårt som sjelden griper ordet – minoritetskvinner uten utdanning og skriftspråk. Mariam Rasouli kom til Norge som flyktning for over tjue år siden. I møte med forfatter Guro Kulset Merakerås trosser hun negativ sosial kontroll og språkutfordringer for å fortelle åpent om kvinneliv i et lukket miljø. Dette er en stemme vi alle bør lytte til.
Jeg er Mariam handler om livet på flukt og kampen for å finne nytt fotfeste i et fremmed land. Det er en historie om barndomsminner fra Afghanistan og voksenliv i Trondheim. En fortelling om tapte og skapte relasjoner, om hvem vi er og hva vi bærer på. Om å finne friheten og gjøre den til sin egen.
Les mer
«Nådeløst selvutleverende om flukten fra patriarkatet. ... Om tilbakeblikkene på oppvekst og flukt først og fremst er hjerteskjærende, er Mariams møte med Norge først og fremst interessant. ... Av det som gjør «Jeg er Mariam» ekstra verdifull - i tillegg til at dette er et uvanlig kvinneportrett - er at boka avslører avgrunnen mellom gjengs afghansk forståelse av egen eksistens og den nye kulturen de er kommet til»
Les mer
Produktdetaljer
ISBN
9788248936589
Publisert
2024-09-16
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Kagge
Vekt
470 gr
Høyde
233 mm
Bredde
160 mm
Dybde
22 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
Innbundet
Antall sider
255