«Woke» er et mye brukt ord i samfunnsdebatten. Opprinnelig var det et begrep som handlet om å være årvåken i møte med urettferdighet og rasisme, og mange bruker woke for å beskrive en positiv kraft i samfunnet. Men i dag benyttes ordet også som en negativ karakteristikk av såkalt lettkrenkede personer. Woke oppfattes som en trussel mot liberale verdier.
Forfatter Lisa Esohel Knudsen mener debatten om woke ofte blir tilspisset og lite konstruktiv. Derfor trekker hun linjene fra bruken av woke i 1930-årenes USA, til hvordan fenomenet forstås i vår tid. Forfatteren undersøker betydningen av begrepene kulturkrig, kansellering og identitetspolitikk og hvordan de kommer til uttrykk i samfunnet. Hun spør om endringen i bruken av ordet woke, fra noe positivt til noe negativt, også kan handle om avvisning av antirasisme og ønsket om sosial endring.
Lisa Esohel Knudsen (f. 1997) har studert sammenliknende politikk og er skribent, samfunnsdebattant og nestleder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk. I 2022 debuterte hun med boka Det er personlig - om rasisme og ytringsfrihet. Knudsen har jobbet med antirasisme, dialog, ytringsfrihet og mangfold i flere år og holder stadig foredrag og workshops.
Les mer
Produktdetaljer
Publisert
2023-10-18
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Res Publica
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
E-bok
Forfatter