Island var et av de siste områdene i verden som fikk fastboende befolkning, da særlig av nordmenn og keltere som oppdaget øya og bosatte seg der i vikingtida. De eldste islandske kildene omtaler svært mange innvandrere fra det nordlige Norge, det vil si fra middelalderens Hålogaland og Namdalen. Dette området har likevel vært oversett i tidligere historiske framstillinger, og det tradisjonelle synet er at det nesten bare var vestlendinger som reiste ut.
Landnåm fra nord har som siktemål å rette opp denne skjevheten. Det er nemlig ingen tvil om at folk fra nord spilte en vesentlig rolle i bygginga av det nye samfunnet på Island. I denne boka får leseren fortellinga om alle de 37 kjente familiene som reiste over fra dette området i «landnåmstida» (ca. 870-930 e.Kr.). De fleste var norrøne høvdinger og bønder, men noen hadde også samisk bakgrunn.
Boka kartlegger nøye hvilke steder utvandrerne kom fra, deres bakgrunn og hvor på Island de bosatte seg. Men hvorfor forlot alle disse menneskene heimstedene sine, og hva søkte de egentlig på Island? I forfatterens leting etter svar på disse spørsmålene, avdekkes mange dramatiske fortellinger.
Boka er rikt illustrert fra både Norge og Island.
Alf Ragnar Nielssen er tidligere professor i eldre tids historie ved Nord Universitet (Bodø). Han har også hatt bistilling som professor II ved Lofotr Vikingmuseum.
Les mer
Produktdetaljer
ISBN
9788281043503
Publisert
2019-06-04
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Orkana akademisk
Vekt
578 gr
Høyde
240 mm
Bredde
170 mm
Dybde
18 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
Heftet
Antall sider
220
Sjanger
Faglitteratur
Forfatter