Folkemord, slaveri, trafficking, apartheid, terrorisme, tortur . dette blir i dag regnet som internasjonale forbrytelser, straffbare handlinger som betraktes som så grove at de berører hele menneskeheten. Dermed er det også blitt mulig å straffeforfølge enkeltindivider uavhengig av hvem de er, hvor de kommer fra og hvor de har begått sine ugjerninger. Men slik har det ikke alltid vært; med bakgrunn i statssuverenitetsprinsippet har straffrihet lenge vært rådende praksis. Det var denne straffriheten som utgjorde hovedmotivasjonen bak opprettelsen av Den internasjonale straffedomstolen; den er bygget på tanken om at ethvert menneske er uløselig forbundet med sin moralitet og dermed ikke kan fratas ansvar for sine handlinger.
At det i dag finnes felles strafferettslige prinsipper for alle mennesker, er tuftet på ideen om en felles menneskehet. Her diskuteres de historiske forutsetningene . og de mulige konsekvensene av en internasjonal strafferett. Dette danner bakgrunnen for å spørre: Kan det tenkes at det den nye straffedomstolen vil kunne forhindre fremtidige forbrytelser mot menneskeheten? Og dernest: Kan det komme i stand et forbud mot krig, en rettsorden som gjør krig til noe personlig straffbart?
Les mer
Boka tar for seg den internasjonale strafferettens historiske utvikling, strafferettslige prinsipper og konsekvenser, og om strafferettens potensial til å forbedre menneskehetens grunnvilkår i verden. Har litteraturliste.
Les mer
Produktdetaljer
ISBN
9788279900610
Publisert
2007
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Vidarforlaget
Vekt
440 gr
Høyde
216 mm
Bredde
142 mm
Dybde
20 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
Innbundet
Antall sider
233
Sjanger
Faglitteratur
Forfatter