«Rik og egenartet […] alternativ urban historieskriving. Et begrep som hestekrefter blir aldri det samme etter dette. Bokens sjeldent mange megetsigende fotografier alene gjør den vel verd å bla i.»

- Kåre Bulie, Klassekampen

«En banebrytende kulturhistorisk studie av dyr i Kristiania. Thorsen skriver til tider svært poetisk og maler frem bilder av lukter, syn og opplevelser. Mange flotte store bilder […] gjør at boka også egner seg særdeles godt på stuebordet, der alle kan åpne den, lese en side eller to og beundre bildene, som skatter fra byarkivet.»

- Anne Elisabeth Laksfoss Cardozo, Historisk tidsskrift

«En levende og detaljrik fremstilling både av hvordan dyrene preget bybildet, og av hvordan deres liv faktisk artet seg. […] Etnolog Liv Emma Thorsen maner frem et Oslo fullt av knegg, raut og kakling.»

- Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

Se alle

«Dyrenes by er et forbilledlig eksempel på hvordan man kan skrive ikke-mennesker inn i historien. […] I samspill med et fantastisk fotomateriale skaper Thorsen en følelse av å være til stede i Kristianias gater, og kjenne lukten av møkk og støv, og høre lyden av hover, knirkende hjul og summende stemmer. […] Et viktig bidrag til norsk historie.»

- Tone Duglitrø, Tidsskrift for Kulturforskning

Storbyen Oslo er bygget på ryggen til dyrene. Ingen annen by i Europa vokste fortere enn Kristiania i årene rundt 1900. Veksten ble drevet fram av hestens muskelkrefter: På det meste var nærmere ti tusen hester i Kristiania involvert i arbeidet med å dytte og dra, trekke og transportere storbyens maskineri. I tillegg skulle de voksende befolkningsmassene forsynes med melk og kjøtt. Storfe ble drevet til byen fra alle kanter - og de industrielle slakteriene ble en del av bybildet. Samtidig fordrev storbyen dyrene. Ornitologer og dyrevernere bekymret seg særlig over alle fuglene som ble fanget og jaget, utbyttet og utryddet som følge av byveksten. Vi pleier å forbinde modernisering med maskiner og industri, med motorer og elektriske lys. I Dyrenes by forteller etnologen Liv Emma Thorsen en ny og annerledes historie om fremveksten av det moderne Norge. De enorme forandringene i det norske samfunnet i tiårene rundt 1900 var utenkelig uten dyrene. I dag snakker vi stadig mer om det tette og spenningsfylte forholdet mellom natur og kultur, dyr og mennesker. Liv Emma Thorsen viser hvordan disse spenningene lå til grunn for moderniseringen fra begynnelsen av - og hvordan forholdet til dyrene har blitt fortrengt fra den tradisjonelle fortellingen om det moderne Norge. Dyrenes by er nyskapende historieskriving - og et viktig bidrag til forståelsen av den livsformen som kalles moderniteten.
Les mer

Produktdetaljer

ISBN
9788232803019
Publisert
2020-10-16
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Press
Vekt
907 gr
Høyde
252 mm
Bredde
182 mm
Dybde
32 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
Innbundet
Antall sider
351
Sjanger
Faglitteratur

Forfatter