«Med sin andre bok i sjangeren står Kari Løvaas fram som en av Norges beste og mest avanserte essayister. I en personlig stil, med omfattende referanser til litteratur og filosofi, formidler hun smerte og klokskap, sett fra dagligliv i Värmland.»

- Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Hva er menneskeverd? Løvaas. personlige essay ser til forfattere som Selma Lagerlöf og Paul Celan, på utfordrende og stimulerende vis.»

- Elise Winterthun, Klassekampen . årets beste bøker 2022

«Et mangeartet oppgjør med mishandling, tortur og maktfullkommenhet, også som kritikk av kapitalismens menneskeforakt.»

- Freddy Fjelheim, Vårt Land . årets bokfavoritter 2022

Se alle

«Hva er det som gjør mennesker til mennesker? På vandring og undring i de värmlandske skoger, med litteraturen, historien og sine egne barn, tar Kari Løvaas oss med inn i dette . hva skal man si . grunnleggende og uutgrunnelige spørsmålet. I Skapelsens sukk og klage . en essayistisk bearbeidelse av stoffet . får de religiøse grunnfortellingene om menneskets plass, berettigelse og lidelse på jordenklinge sammen med et rikt repertoar av eldre og nyere forfatterskap. En bok å vende tilbake til.»

- Anna Kvam, Stavanger Aftenblad . Årets beste bøker 2022

«Enda viktigere for boken er landskapet i Värmland, hvor torpstuene og skogene er inngrodd med Lagerlöfs litteratur. Det er her Løvaas bor, og det er i skildringene av dagliglivet herfra boken får fot og hever seg godt over den gjengse essayistikk. Evnen til å skape stemninger og følelsesmessige svingninger er en roman.forfatter, for ikke å si en Mozart, verdig.»

- Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet

«Et inspirerende forsvarsskrift for menneskets verdighet. [...] Essayet er blitt både tankevekkende og følsomt. Løvaas skriver personlig og selvbiografisk.»

- Atle Christiansen, Aftenposten

«Når Løvaas på mesterlig vis samler trådene og fletter lesningen av blant annet King Lear, jødisk mystisisme og poeten Paul Celan til en troserklæring om litteraturens vitnefunksjon, forløses også bokas kapitalismekritikk. Det handler om 'en uendelig revolt', men også om alle de falske verdiene 'som legitimerer og bortrasjonaliserer uretten'».

- Freddy Fjellheim, Vårt Land

«Kari Løvaas tenker høyt, bredt og tidvis litt sprikende om menneskets verdighet. [...] Det er i tenkningen om de aller tyngste temaene at disse essayene står sterkest på egne bein. Her blir teksten iblant stående og dirre i sin egen rett.»

- Tora Ask Fossen, BLA

I «Skapelsens sukk og klage» reflekterer Kari Løvaas over menneskets selvforståelse som skapt og skapende, og som både mer opphøyd og mer fordervet enn andre skapninger. Bokessayet tar form av et «bestiarium» av omsorgsfulle lesninger og dristige assosiasjonssprang, som omfatter en mengde mytiske og litterære dyr og skikkelser. I denne første delen av bestiariet befinner vi oss midt i det landskapet der Selma Lagerlöf i sin tid diktet fram en av de mest bevegende skikkelsene i svensk litteratur: Keiseren av Portugalia, en värmlandsk Kong Lear. For Løvaas, som har en sønn med Downs syndrom, blir Lagerlöf med sin narrekonge en av flere veivisere i retning av en utopi: et samfunn der menneskedannelse ikke handler om sortering og perfeksjonering, en fortelling om beskyttelse som bygger på tillit, ikke frykt. Blant de øvrige veiviserne kan nevnes: Walter Benjamin, Karin Boye, Lars Ahlin, Paul Celan, Lars Amund Vaage og Kerstin Ekman.
Les mer
«Med sin andre bok i sjangeren står Kari Løvaas fram som en av Norges beste og mest avanserte essayister. I en personlig stil, med omfattende referanser til litteratur og filosofi, formidler hun smerte og klokskap, sett fra dagligliv i Värmland.»
Les mer

Produktdetaljer

Publisert
2022-01-18
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Kolon
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
E-bok
Antall sider
173
Sjanger
Faglitteratur

Forfatter