I dag finnes det 13 slaviske språk. I alfabetisk rekkefølge er dette belarusisk, bosnisk, bulgarsk, kroatisk, makedonsk, montenegrinsk, polsk, russisk, serbisk, slovakisk, slovensk, tsjekkisk og ukrainsk. Denne boken forteller historien om hvordan disse moderne slaviske språkene ble etablert i kjølvannet av murens og kommunismens fall, og etter at nye grenser ble trukket i Øst-Europa fra 1990-tallet.
I 1989 gjennomførte Polen de første frie valgene etter andre verdenskrig, det var revolusjon i Tsjekkoslovakia, og i Bulgaria fikk den kommunistiske lederen sparken. I 1991 erklærte Ukraina og Belarus, og til sist også Russland, seg som uavhengige stater. Sovjetunionen var en saga blott. I Jugoslavia ble dannelsen av nye, uavhengige stater – i første omgang Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina og Makedonia – også opptakten til forferdelige kriger. På langt mer fredelig vis skilte Tsjekkia og Slovakia lag i 1993. I 2005 etablerte også Serbia og Montenegro seg som to selvstendige stater. Resultatet ble i alt 13 slaviske stater.
Det er ofte mange humper på veien mellom en stat og språket man bruker i den staten. Boken handler om disse humpene, slik som de har vist seg i form av overveielser, uenigheter, beslutninger og tiltak. De slaviske språkene har lange, rike og innfløkte tradisjoner. Men de moderne slaviske språkene kom altså ikke av seg selv. De er i utpreget grad produkter av språkpolitikk.
Les mer
Produktdetaljer
ISBN
9788202854379
Publisert
2025-01-23
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Cappelen Damm Akademisk
Vekt
542 gr
Høyde
240 mm
Bredde
169 mm
Dybde
17 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
Heftet
Antall sider
288
Sjanger
Faglitteratur
Forfatter