Da den andre verdenskrig tok slutt fikk Sovjetunionen plutselig og uventet kontroll over et enormt territorium i Øst-Europa. Jernteppet viser hvordan Stalin og hans hemmelige politi satte seg fore å tvinge en rekke radikalt forskjellige land inn i de strenge rammene til ett politisk og moralsk system: kommunismen.
Boken skildrer hvordan samfunnsinstitusjoner systematisk ble plukket fra hverandre, hvordan regimer ble bygget opp i deres sted, og hvordan dagliglivet etter hvert gikk sin gang.
"Grundig og klokt om kommunistenes maktovertagelse i Polen, Ungarn og Øst-Tyskland etter annen verdenskrig."
".. et både fascinerende og skremmende innblikk bak jernteppet - og en viktig påminnelse av hvor mange som faktisk kjempet imot."
Sten Inge Jørgensen, VG (Terningkast 6)
"Anne Applebaum gjev oss ein grundig dokumentasjon av det sovjetiske grunnrisset."
Per Egil Hegge, Dag og tid
"(...)Jernteppet» er en syntetiserende, kilderik og engasjerende analyse av totalitarismens virkning på østeuropeere i etterkrigstida, med vekt på deres hverdagsliv, og en bok som gir troverdig svar på hvorfor det ideologiske betongbyggverket raknet: De kommunistiske partiene innfridde ikke sine løfter."
Stian Bromark, Dagsavisen
"Applebaum tar et ugjennomtrengelig og komplisert tema, fullstappet med kommunistiske akronymer og uforståelig sjargong, og gjør det ikke bare underholdende, men til tider også vittig. Av den grunn alene, er dette et sant mesterverk."
The Telegraph
"Jernteppet er en eksepsjonelt viktig bok som på effektivt vis utfordrer mange av mytene rundt den kalde krigens opprinnelse. Den er klok, innsiktsfull, bemerkelsesverdig objektiv og strålende researchet."
Antony Beevor]]>
Les mer