"Kjemperoman om kolonimakten Danmarks behandling av Grønland på slutten av 1700-tallet, om kåte misjonærprester og lokale spirituelle vekkelser, og om en fascinerende tvisynt hovedperson fanget mellom teologiens forjettelser og rasjonalismens klarhet." "Glad i historiske romaner? Da er Kim Leine din mann!"

- Arne Hugo Stølan, VG

"Historia er medrivande, og dei ekspressive skildringane av ulike livs- former på slutten av 1700-talet er fascinerande, frå kvalfangst til piping av prestekragar."

- Aina Basso, Klassekampen

"Gled deg til en 560 sider bredt anlagt og råspennende roman fra kolonitidens Grønland."

Tara

Se alle

"Etter å ha vært med på en avslutning så dramatisk og så fintfølende poetisk at jeg nesten kjenner lukten av brent by i neseborene, drister jeg meg til å være litt profet selv. Om ikke romanen blir en vinner under juletreet, spår jeg at den vil bli husket av heldige lesere som bokhøstens mest spektakulære litterære opplevelsesreise."

- Ellen Sofie Lauritzen, Dagbladet

"(...) en enormt spennende roman om da opplysningstiden, kolonitiden, urfolk og kristendom støtte hardt mot hverandre på et sted som virket avsides for nesten alle."

- Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

Den kongelige danske koloni Sukkertoppen, Grønland, 1793: En grønlandsk kvinne sparkes i døden fra en høy klippe. Den danske presten er i ferd med å gå av hengslene av hjemlengsel og skjørbuk og allmenn fortvilelse. Kolonibestyreren forfølger ham, han har et uoppgjort regnskap med ham. Kolonibestyrerens kone er på randen av sammenbrudd og ser presten som sin eneste venn og fortrolige. Pastorens grønlandske kateket fortæres av sinne og sorg. Kolonimannskapets lille gruppe menn går hverandre på nervene. Om vinteren ruger mørket og kulden over kolonien, om sommeren skyller lyset inn som en flodbølge, det er ikke lett å si hva som er verst. Hovedpersonene i denne bredt anlagte romanen fra kolonitidens Grønland, er pastor Morten Falck, hans kateket Bertel Jensen og kvinnen Arnarulunnguaq som faller fra klippen – et fall som strekker seg over tiden det tar å lese boken. Vi følger dem hver for seg. I København i 1780-årene og under den store bybrannen i 1795. På vandringer i Norge og på lange båtreiser. På hvalfangst med skonnerten Henrietta of Aberdeen og på besøk hos hedninger og kristne i den kongelige danske koloni. På den lille boplassen i Evighedsfjorden, noen dagsreiser fra Sukkertoppen, oppstår det et religiøst svermeri blant grønlenderne, anført av den rettskafne og sterke Maria Magdalene og hennes mann Habakuk. Det er Grønlands første løsrivelsesbevegelse, en moderne drøm om frihet, likhet og brorskap, 4000 kilometer nordvest for Bastillen. En drøm som det danske formynderskap hverken kan eller vil akseptere. Disse svermeriene får avgjørende betydning for Morten Falcks og Bertel Jensens skjebner. Og fra den høye klippen falder kvinnen Arnarulunnguaq. Oppe på kanten av klippen står hennes morder og ser henne falle.]]>
Les mer
Sidetall hentet fra første trykte norske utgave
"Historia er medrivande, og dei ekspressive skildringane av ulike livs- former på slutten av 1700-talet er fascinerande, frå kvalfangst til piping av prestekragar."

Produktdetaljer

Publisert
2012-10-24
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Cappelen Damm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
E-bok
Antall sider
557
Orginaltittel
Profeterne i Evighedsfjorden
Sjanger
Skjønnlitteratur

Forfatter